2018 Volkswagen Golf R 4Motion DSG / by Nicholas Kauffmann

Vår sjette testbil kommer fra det merket undertegnede har hatt 14 biler fra siden jeg var 16 år! Noe subjektiv påvirkning på testen må dere da selvfølgelig forvente. 

Vi lånte denne bilen fra Møllerbil Stavanger, en herlig sommerkveld i august. Alle bildene er tatt fra vakre steder som Mosterøy, Klosterøy og Fjøløy som alle ligger i Rennesøy kommune, utenfor Stavanger!

Konsernet etablert i 1937, Golf født i 1974!

I 1937 startet det hele for Volkswagen som et prosjekt som skulle gjøre bilen tilgjengelig for folket! Dette klarte de til gangs med bobla som ble presentert i kort tid etter. Selskapets start var preget av før og etterkrigstid. Selskapet har klart seg gjennom mange stormer og sist men ikke minst Dieselgate som rett og slett er en tragisk sak for selskapet. Dette er nå forhåpentligvis ryddet ferdig slik at selskapet som vi er så mange som er glad i, kan fortsette å lage kule biler til folket.

Volkswagen konsernet består i dag av mange merker som Porsche, Audi, Bugatti, Bentley, Ducati, Seat, Skoda og Lamborghini!. Vi kunne skrevet en hel reportasje bare om historien bak Volkswagen, men skal fokusere på Golfen denne gangen.

Volkswagen har solgt over 150 millioner biler siden oppstarten. Av disse er 30 millioner utgaver av Golfen levert til kunder siden den ble lansert i 1974! Bobla i den gamle utgaven ble solgt i over 21,000,000 utgaver og dermed slo Golfen bobla til slutt. Modellen har også skapt en egen bilklasse, golf-klassen.

Bil med appell!

Hvorfor bilen har solgt så bra er nok nettopp at den appellerer på mange måter til en stor mengde mennesker både gamle, som unge. Stilrene linjer, stramt og enkelt interiør med kvaliteter du forventer i langt dyrere biler. Komforten for sjåfør med innstillinger på seter, justering av ratt, instrumentering er nærmest uslåelig i denne bilen. Selv etter mange år sliter flere av de andre merkene å kopiere denne vinnende kvaliteten. Igjen er jeg nok hakket subjektiv, men VAG konsernet kan dette! Ønsker du en annen stil er det bare å kjøpe en Skoda, Seat eller Audi. 

Golf R Nicholas Kauffmann Copyright

Test av Golf R  4MOTION

Bilen ble hentet ut fra utstillingen og kom frem i lyset utenfor og var rett og slett et vakkert skue! Det er så herlig når biler har andre farger enn grått eller svart. Testbilen er levert i en farge det er vanskelig å beskrive men den heter Kurkuma Yellow! Anbefales om du vil spre litt glede og farge i en grå hverdag.

Golf R har en 2 liters bensinmotor som yter hele 310 HK sammen med et 4MOTION system som sørger for trekk fordelt på alle 4 hjul! Flere tester har vist dette som en vinnende kombinasjon. Vår bil er utstyrt med panorama soltak, sportsseter i skinn, Active Info display som er digital skjerm som erstatter de analoge pilene for turtall og fart! Anbefales og kan leveres på de fleste Volkswagen modellene. Lydanlegget i bilen er Dynaudio Excite som også definitivt er noe du bør ha og som også kan leveres på de fleste modellene til merket. Når det er sagt er lyden fra motor og eksos mye mer sexy enn musikk. Men setter du bilen i normal og ikke er i race humør så passer det fint med god musikk på høyttalerene.

I det vi starter motoren aner vi at det ikke er en helt vanlig Golf vi har satt oss i. Selvfølgelig har bilen allerede på utsiden røpt at dette ikke er en standard utgave. 4 eksosrør pent dandert der de hører hjemme på klassisk vis. Utover dette ser man ikke så mye mer enn R merket i fronten og at bremseskivene er noe større enn vanlig. Men som sagt røper du mye med brummingen fra de 310 HK når motoren settes i gang!

Vi setter kursen mot Madla før vi skal ta en liten tur til Rennesøy for å ta bilder og danne oss et inntrykk av denne bilen. Bilen er som sagt helt ny og kjørt noe få kilometer så vi kjører forsiktig. Eksperimenterer litt med hvordan bilen reagerer når man flytter fra Race til Normal og oppdager at bilen endrer totalt karakter! I Race blir bilen mer agressiv og stivner i demping og lyden fra motor og eksosanlegg blir hakket mer sportslig. Langs Hafrsfjord stiller vi inn på normal og kjører som pensjonister som fartsgrensen på 40 ber oss om.

Det som slår oss litt er det å ha så mange ekstra hestekrefter men ikke kunne bruke de i hverdagen! Men det deilige er at bilen ber om å bli kjørt og det bør du gjøre når du har en bil som denne. Det finnes mange veier i Norge som krever både av bil og sjåfør uten at fartsgrenser må brytes. Både på fjellet spesielt med svingete slalom-veier som sier at 80 km/t er greit så kan det også være fett. Denne bilen leveres både som stasjonsvogn! og 5 dørs som vi tester. Mener at denne bilen fortjener å være 5 dørs for å virkelig få frem at det er en Golf. Trenger du absolutt et digert bagasjerom og 310 HK så kjør på med stasjonsvogna.

På turen over til Rennesøy legges bilen merke til nok på grunn av både lydbildet samt fargen på bilen. Den vekker oppsikt og det er kult selv for en som snart nærmer seg 50 sammen med en sønn på 11 som om mulig syntes dette er kanon! Et bittelite trykk på gassen så ligger du i fartsgrensen ut av de få lyskryssene som finnes igjen i byen vår. 

Bilen ligger ekstremt bra på veien selvom vi ikke kjører på de mest krevende veiene. En fjelltur over fjellet til Oslo hadde vært aldeles drøm for en bil som denne. 

Bilen vi kjører er basert på Golf 7! Må nok innrømme at denne bilen bare blir penere og penere for hver gang det kommer en ny utgave. Denne fargen som videoen viser nedefor er rett og slett rå!

Vi satser på at bilen snart får skilter så vi kan ta den på en langtur og virkelig få prøve den ut på litt krevende veier.

Har du 700,000 å bruke på bil så er dette definitivt verdt å se på. Bilen står på Møllerbil Forus klar for levering på kort tid om du vil ha den.